5G

Het begin van een revolutie in de goede zin van het woord.

Ik ben redelijk in de ban van 5G en alles wat het met zich mee gaat brengen. Mijn investeringsportfolio zit vol met bedrijven die 5G aanleggen, evenals bedrijven die baat hebben bij dat zelfde 5G. Een ding is zeker, 5G komt er, sterker nog het is er al. Er zijn bedrijven in onder andere Amerika, en in China die autonome fabrieken en winkels draaiende hebben.

Het is niet dat er 5 G’s in 5G zitten, het staat simpelweg voor “vijfde generatie” ofwel de vijfde generatie in mobiele technologie. 3G was de derde generatie, 4G uiteraard de vierde en in 2020 komt de vijfde generatie om de hoek kijken. Hoeveel sneller 5G dan zal zijn, wordt gemakkelijk onderschat. De meest zichtbare verandering zal zichtbaar zijn in de verminderde latency, of beter gezegd hoe snel signalen naar en van apparaten worden gestuurd. Om je een idee te geven: de latency response rate bij 3G was 100 milliseconden, bij 4G was dat 50 ms en bij 5G zal het nog maar 1 ms zijn.

Waar 4G in Nederland een snelheid tussen 50 en 100 Mbps haalt, zal 5G een maximale snelheid kunnen bereiken van 10 Gbps. Dit is dus 100 keer zo snel als 4G. Het nieuwe 5G-netwerk is nodig om het groeiende dataverkeer te ondersteunen. Met de komst van 5G zijn een miljoen apparaten per vierkante kilometer aan te sluiten op het internet. Dat is honderd keer meer dan 4G. 5G biedt ons een extra platform waarop weer nieuwe technologie gebouwd kan worden. Het zal digitalisering doen doordringen in onze fysieke wereld: fabrieken, mobiliteit, huizen, wearables, allemaal verbonden met internet.

Het Chinese Huawei is de marktleider bij de zogenaamde vendors – de verkopers van telecomtechnologie. Het bedrijf geeft enorm veel uit aan R&D, en zijn veel groter dan de Europese spelers Ericsson en Nokia. Daarnaast is Huawei een staatsbedrijf, waardoor zij sneller en makkelijkere aan besluitvorming kunnen doen. Het is Zuid-Korea echter, die vóór China 5G implementeerde en ook Zwitserland was er behoorlijk snel bij. China is leading in de 5G ontwikkeling, maar blijft dat ook zo?

Hoe lang maakt China daadwerkelijk al gebruik van 5G?

Toby Redshaw (Verizon) over 5G en gezondheidszorg.

Op de eerste plekken in Nederland kun je komend jaar gebruik maken van het nieuwe 5G netwerk. Naast nog sneller Netflix streamen, draagt het netwerk bij aan ontwikkelingen als onder andere autonoom rijden en de gezondheidszorg. 5G is sneller en betrouwbaarder dan 4G en heeft een hele korte reactietijd. De mogelijkheden lijken eindeloos. De technologie is nog volop in ontwikkeling, maar met een verwachte vervijfvoudiging van het dataverkeer in Europa, is een efficiënter en flexibeler netwerk nodig dan het huidige 3G of 4G.

Absoluut een must watch video, met Hugo de Lacy. De Lacy is Chief Operating Officer bij AIS CHANNEL, een world-leading online platform voor chirurgisch onderwijs.

5G en gezondheid

5G zal ons op het gebied van gezondheidszorg verrijken. Je eigen gezondheid op een app. Een app die aangestuurd wordt door sensoren in kleding. Een real time app, die 24/7 ons lichaam via wearables in de gaten houden. Dankzij de vooruitgang in slimme stoffen en sensoren, gaan wearables verder dan smartwatches in 2020. De bezoeken aan de dokter zullen zullen sterk verminderen, omdat ik denk dat AI (artificiële intelligentie) een significant groot gedeelte van het beroep dokter kan, en gaat vervangen. Een app die real – time aan kan geven of je gezond of ziek ben. En ben je ziek, wat het dan is wat je mankeert. Een “gezondheidsapp” die een recept voorschrijft voor de ziekte die je hebt. En mocht het een ernstige ziekte betreffen of zeer spoedeisend, dan kan de app je direct waarschuwen. Voor hetzelfde geldt heb je hulp nodig maar ben je in diepe slaap, of ben je bijvoorbeeld buiten bewustzijn, en alleen. De “gezondheidsapp” kan in dit geval een dokter of ambulance op de hoogte brengen. De app zou ook (terwijl de hulp onderweg is) het ziekenhuis op de hoogte kunnen stellen van de gewenste zorg. Vanaf dit punt komt de video van Hugo de Lacy in beeld. Zo zal de gezondheidszorg er zeer waarschijnlijk uit zien op het moment je dan via de “gezondheidsapp” in het ziekenhuis zou belanden. Smart road’s (zoals in het eerste filmpje) die ons veilig, naar zo een nieuw “5G ziekenhuis” assisteren in een “smart City”. De hulp die ouderen en mensen met een chronische ziekte nodig hebben, kan hierdoor ook veel beter afgestemd worden. Ouderen en chronisch zieken kunnen langer in hun eigen huis blijven wonen dankzij nieuwe technieken om hun gezondheid op afstand te monitoren. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Ik ben zeer benieuwd wat we de komende jaren mogen verwachten op het gebied van gezondheid!

Smart Cities

5G zal de doorgroei mogelijkheden van sensoren en (kleine) apparaten die regelmatig data verzenden massal vergroten. Het Internet of Things (IoT) krijgt een enorme mogelijkheid om door te groeien. Waar nu nog 10.000 à 100.000 apparaten per vierkante kilometer zijn te bedienen, worden dat er straks een miljoen. Daardoor kunnen er straks vele zaken die in het dagelijks straatbeeld horen, “smart” gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan verkeersborden/lichten, wegen, (openbaar)vervoer, wearables, lantaarnpalen, en vuilnisbakken. Nieuwe toepassingen liggen in het verschiet die veel impact gaan hebben in onze maatschappij. Bijvoorbeeld als het gaat om veiligheid en duurzaamheid. Drones zullen een belangrijke bijdrage gaan leveren aan onze 5G maatschappij. Op het gebied van surveillance, en eerste hulp zijn drones een welkome bijdrage aan de Smart Cities. Ook de pakket diensten zullen hun vruchten plukken van de mogelijkheden met en van drones. Lantaarnpalen, en stoplichten kunnen worden ingericht als “Home base” voor drones. Opladen, en configureren voor de volgende taak. Ik verwacht dat drones multifunctioneel gaan worden. Anders ziet de lucht straks zwart van de miljoenen drones die rondvliegen. Een drone die net een pakketje heeft bezorgt vliegt terug naar zo’n homebase, “pakt een andere backpack” en gaat assisteren bij een brand van buitenaf op de 40e verdieping van een skyscraper? Ik zie het gebeuren in de komende jaren. 5G gaat zo een impact hebben op alles wat we reeds al hebben uitgevonden.

De blog wordt vervolgd met mijn persoonlijke kijk op autonome zaken die onze maatschappij zullen bepalen in combinatie met AI.

Voorproefje:

Uiteindelijk zullen er ook autonome winkels zijn. In China is het al enkele jaren normaal om boodschappen te doen in een autonome winkel.

Richard Ker en zijn eerste ervaring met een autonome winkel.

Mijn blog volgen

Krijg nieuwe content direct in je mailbox.

%d bloggers liken dit: