Jack’s aandelen 4:

Staat de Amerikaanse huizenmarkt op instorten?

In de laatste blog heb ik het over traditioneel beleggen gehad, en daardoor zijn mijn gedachtes uitgekomen bij de Amerikaanse huizenmarkt. De afgelopen maanden zijn er ontzettend veel mensen hun baan verloren, en tevens hun maandelijkse inkomen. In totaal zitten 20,5 miljoen Amerikanen zonder baan, maar liefst 15,2 miljoen meer dan in februari. Dat is 14,7 procent van de beroepsbevolking. Veel bedrijven sloten noodgedwongen hun deuren door het corona virus en zo raakten mensen per direct hun baan kwijt.

De Wall Street Journal voorpagina van 16 September 2008.

Vooral aan het einde van maart kreeg de economie rake klappen, en steeg de werkeloosheid naar een niveau dat voor het laatst gezien was tijdens de Grote Depressie in de jaren 30 van de vorige eeuw. Het aantal werklozen is vijf keer hoger dan ten tijde van de Kredietcrisis (2007-2011). De Kredietcrisis staat menigeen nog in het geheugen gegrift.

Op het gebied van het redden van gezinnen en de huizenmarkt wordt er vanuit de steden en staten verschillend gereageerd. Vrijwel iedere staat, of stad heeft vanaf maart een ander plan van aanpak gehanteerd. Sommige plannen van aanpak komen te vervallen rond 20 juni 2020. Doordat er zoveel verschillende tijdelijke oplossingen zijn, terwijl de problemen door het hele land vrijwel hetzelfde zijn, dreigen er mensen in de tussentijd na 20 juni hun huis kwijt te raken.

Bijna een derde van de Amerikanen kon de woninghuur in mei niet op tijd betalen. Veel Amerikanen leven van paycheck naar paycheck. Vrijwel alle staten en steden van Amerika hebben (tijdelijk) de huurders evenals huiseigenaren (hypotheek) uit de wind gehouden. San Francisco en andere steden zijn in de bres gesprongen voor beide partijen door middel van het uitstellen en bevriezen van huisuitzettingen. Ook de rekeningen van infrastructurele voorzieningen zoals de nutsbedrijven zijn tijdelijk bevroren, zodat mensen gebruik kunnen blijven maken van de basisbehoeftes.

California, New York, en steden inclusief Los Angeles, Miami, Orlando, Seattle, en Philadelphia zijn in actie gekomen met gelijknamige reddingsacties om de bevolking financieel te ontzien zodat men voorlopig niet dakloos dreigt te raken. 90 steden en staten kriskras door Amerika zijn gestopt met het afsluiten van de watervoorziening bij diegene die de rekening niet meer kunnen betalen. Detroit is nog een stap verder gegaan door de watervoorzieningen van mensen die al waren afgesloten weer te herstellen. In de meeste delen van het land hebben verhuurders een verbod gekregen om huurders gedurende de gezondheidscrisis uit huis te zetten, en dienen zij tevensde huurders 60 dagen de kans te geven om achterstallige rekeningen te betalen.

Kredietnemers met door de staat gesteunde hypotheken die rechtstreeks of onrechtstreeks financiële moeilijkheden ondervinden van de pandemie kunnen uitstel van betaling aanvragen. Kredietnemers kunnen hypotheekbetalingen 180 dagen uitstellen zonder kosten of boetes. En ze kunnen verzoeken om die verdraagzaamheid met nog eens 180 dagen te verlengen. Dit is echter geen vergeving van leningen. De gemiste hypotheekbetalingen moeten aan het einde van de leen periode volledig betaald zijn. Landelijk wordt de stimulus check uitgekeerd. Elke week tot en met september gaan er 5 miljoen van dit soort checks de deur uit om de miljoenen werklozen Amerikanen van inkomen te voorzien.

De stimulus check die wekelijks naar Amerikaanse huishoudens wordt gestuurd tot en met september.

Er zijn verschillende voorstellen voor een tweede hulppakket voor Amerikanen ingediend, maar slechts één daarvan heeft het wetgevingsproces doorlopen. De Omnibus Emergency Solutions (HEROES) -wet voor gezondheid en economisch herstel omvat nog eens $ 3.000 miljard aan economische hulp voor werknemers die lijden als gevolg van de gevolgen van de pandemie van het coronavirus.

Nancy Pelosi, voorzitster van het Huis van Afgevaardigden.

Het is een wetsvoorstel van 1.815 pagina’s met verreikende eisen, maar ondanks dat het de stemming in het Huis van Afgevaardigden heeft gehaald, zal het naar verwachting massale tegenstand krijgen wanneer het de door de Republikeinen gedomineerde Senaat bereikt. Republikeinse senatoren hebben het wetsvoorstel omschreven als ‘dood bij aankomst’ in de Eerste Kamer, terwijl meerderheidsleider Mitch McConnell het pakket heeft afgewezen als ‘weer een grote waslijst met prioriteiten voor huisdieren’.

Nancy Pelosi, voorzitster van het Huis van Afgevaardigden sinds 2019 (net als ze dat ook al eerder was van 2007 tot 2011. Ze is de eerste vrouw die die functie bekleedt) geeft in een reactie aan na aanleiding van de uitspraken, open te staan voor onderhandelingen. Echter weet zij ook dat het wetsvoorstel een “long shot” is.

De Federal Reserve.

De Federal Reserve (Vergelijkbaar met de Europese Centrale Bank) heeft aangekondigd de komende 5 maanden “zich niet in te houden met het stimuleren” van de economie in welke vorm dan ook. Gedurende de de aankomende jaren van herstel zal de FED daar waar nodig bijspringen. Tevens heeft de Federal Reserve aangegeven de bankiers te steunen mocht het nodig zijn. De FED (Ferderal Reserve) heeft ontzettende diepe zakken, en in het uiterste geval gooit men de geldprinter weer aan. Maar is dit voldoende om een huizenmarkt crash te voorkomen?

Er is namelijk weinig aandacht besteed aan een zeer eigenaardig aspect van de acties van de Fed. Namelijk het relatieve gebrek aan interventie in de private – label hypotheek gedekte obligaties die zonder (impliciete of expliciete) Amerikaanse overheidsgaranties komen. Na veel omzwervingen door lobbygroepen van commercieel onroerend goed, heeft de Fed alleen ingestemd met de aankoop van de best beoordeelde obligaties die vóór de crisis zijn uitgegeven. Particuliere door particuliere hypotheken gedekte effecten zijn buiten de aankoopprogramma’s van de Fed gehouden om liquiditeit op de kapitaalmarkten te injecteren.

Federal Reserve voorzitter Jerome Powell, en President Donald Trump.

Bovendien is er, in tegenstelling tot na de huizencrash in 2008, geen directe hulp aangekondigd in de vorm van de aankoop van obligaties die zijn uitgegeven door hypotheekverstrekkers en dienstverleners in contanten. De Fed heeft het absolute minimum gedaan met betrekking tot de vastgoed sector. Ondanks duidelijke signalen van een ernstige terugval in onroerend goed, die zowel huiseigenaren als kleine en middelgrote bedrijven kunnen verwoesten. Niet alleen de Fed, maar ook de regering – Trump lijkt niet bereid te zijn met directe en voldoende stabiliserende kracht op te treden om de (mogelijk) aanstaande storm een ​​halt toe te roepen.

De verklaring ligt waarschijnlijk bij de politieke ontwikkelingen in de nasleep van de Recessie van 2007 – 2009, die voor het eerst uitbrak op de vastgoedmarkt. Bankiers werden gered, maar huiseigenaren werden aan hun lot overgelaten en gingen ten onder. De redding van bankiers werd gevolgd door meer dan een decennium van “anemic growth” , waardoor politieke omstandigheden ontstonden die de beoordelingsvrijheid van de autoriteiten met betrekking tot vastgoed nu sterk beperken.

De volksvertegenwoordiging in de Verenigde Staten, bestaande uit Senaat en Huis van Afgevaardigden, die tezamen de wetten en de begroting vaststellen.

De Democraten evenals Republikeinen weten maar al te goed, dat diegene die op de “bailout” button van de vastgoed sector drukt, zal worden belast met de uitvoering van een zeer impopulair beleid. Dit zal op zijn beurt de gelegenheid bieden aan de andere kant van het gangpad in het Congres om te fulmineren en zich voor te doen doen als de verontwaardigde tribune van het volk.

De waiting games zijn op politiek niveau begonnen.

%d bloggers liken dit: