Jack’s aandelen 3:

Traditioneel beleggen

De laatste tijd heb ik veel contact gehad met beleggers/investeerders/fondsen. Vandaar dat ik heel even afstap van het uitleggen van mijn portfolio. Het valt mij enorm op dat het merendeel van de bovengenoemde, ondanks de pandemie (COVID-19) toch weer terug vallen in een oud patroon. Het is door psychologen feitelijk bevestigd, dat mensen slecht of niet tegen verandering kunnen.

Van de mensen die ik heb gesproken op het gebied van de instrumenten op de beurzen, het merendeel ervan investeert wederom (of nog steeds) in aandelen zoals banken, verzekeraars, ontroerend goed, etc. Uiteraard is dat ook van groot belang, immers zijn de traditionele aandelen/bedrijven de hoekstenen van ons economisch bestaan. Echter is het ook van belang om te investeren in de toekomst. Stilstaan (traditioneel) is achteruitgang. Voor het COVID-19 moesten de beurzen iedere dag/week records draaien (evenals de bedrijven op diezelfde beurzen) om iedereen “gelukkig” te houden. Oftewel; de economie zoals we die kennen is tot het maximum en verder uitgemolken. Voor de pandemie kon je al voelen dat de piek is bereikt in de mogelijkheden die we nu voor handen hebben in onze maatschappij. Daarnaast heeft het COVID laten zien (en nog), dat wij als mensen nog altijd ontzettend kwetsbaar zijn. Inmiddels zijn we maanden verder op zoek naar een medicijn tegen het COVID-19, en nog altijd is er geen goed nieuws. Is dit wellicht een teken aan de wand, dat onze huidige technieken niet voldoende zijn om in de toekomst nieuwe virussen, en ziektes te bestrijden zoals nu het COVID? De experts verwachten dat het tenminste nog een jaar kan gaan kosten om een antwoord te vinden op het virus. Iedere dag komen er wereldwijd nog altijd nieuwe besmettingen bij, en ook het dodenaantal blijft stijgen.

Het is eigenlijk ook niet gek dat we te maken krijgen met nieuwe, onbekende ziektes en virussen. We leven tenslotte in een tijdperk waarin we binnen 24 uur van de ene kant van de wereld naar de andere kan van de wereld kunnen reizen. 26/07/2019 was een van de drukste, zo niet de drukste dag qua vliegbewegingen ooit. 230.409 vliegtuigen op een dag! Als je met een griepje het vliegtuig in stapt, dan is de kans zeer aanwezig dat je gedurende de vlucht meerdere mensen aan steekt. Na het landen gaan de mensen uit dat zelfde vliegtuig ieder zijn/haar weg, vanaf het vliegveld waar je land. Ga voor jezelf eens na hoeveel mensen je gemiddeld tegen komt onderweg van en naar een vakantie bestemming met het vliegtuig. Het aantal is simpelweg niet te tellen, maar je kan ze wel allemaal aangestoken hebben met je griepje. Natuurlijk gebeurt het niet bewust, maar daar zit dan ook gelijk het gevaar. In het verleden hebben we soort gelijke virussen e.d. gehad, en we mogen blij zijn dat we als mensheid al niet eerder ons zelf hebben vernietigd. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de vervuiling die een vliegtuig met zich meebrengt. 230.409 vliegtuigen keer een x aantal liters kerosine is eigenlijk gewoonweg niet te verantwoorden, of toch wel? Eigenlijk is het wel uit te leggen, maar verantwoorden kunnen we het niet. De mens wil altijd meer, ongeacht de gevolgen. Wanneer gaan we eens leren van de gevolgen? En wanneer gaan we eens denken in oplossingen i.p.v. problemen. Het COVID-19 is “maar” 1 van de honderden problemen die we wereldwijd kennen. Het wordt de hoogste tijd dat we onze verantwoordelijkheid pakken, anders hebben de generaties na ons simpelweg geen planeet meer.

We leven al weer zo lang op de manier we nu leven. Alles wat we kennen in onze maatschappij is keer op keer opnieuw uitgevonden (“verbeterd”) en weer gebruikt. Generaties lang hebben we eigenlijk nergens naar gekeken, en maar geleefd. De laatste 10-20 jaar beginnen we ons meer en meer bewust te worden, dat de wereld aan onze hebzucht ten onder dreigt te gaan. En nog altijd sluit het merendeel van de wereld zijn/haar ogen voor de feiten. Zo was en is het met het COVID-19 ook. Zolang we er zelf geen last van hebben/hadden is het geen probleem, toch? Weglopen van de feiten die er liggen kan simpelweg niet meer.

Ik ben het met de analisten en beleggers eens, dat traditioneel beleggen nog altijd key is. Echter de traditionele aandelen/bedrijven, die de hoekstenen van onze economische maatschappij vormen, worden langzaam maar zeker vervangen door new business. Sterker nog, de new business zoals webshops e.d. worden alweer opgegeten door de reusachtige TECH – bedrijven zoals Amazon. Ook traditionele banen en bedrijven worden opgeslokt door die zelfde TECH – bedrijven. Langzaam ontwaakt er een revolutie die weinige zien aankomen. De “knappe koppen” die onze wereld geleid hebben maken zichtbaar plaats voor de nieuwe generatie. Sommige analisten en beleggers denken dat de TECH – bedrijven en 5G een nieuwe .com – bubble zijn (1997 tot voorjaar 2000). Persoonlijk zie ik de traditionele aandelen als een potentiële bubble. Kijk maar naar 2008 bijvoorbeeld. Al jaren drukken landen geld bij om de gaten die er in onze traditionele economie zijn op te vullen. De traditionele aandelen/bedrijven/beleggers/analisten pushen al sinds mensenheugenis een bubble, die iedere keer een andere vorm aanneemt. Om maar een voorbeeld te noemen; Hoe vaak hebben wij, de belasting betaler, de banken van de ondergang gered? Een bank die gered moet worden door zijn/haar klanten? Ongekend!

Stel het COVID-19 bestaat morgen niet meer, wat dan? Wat verwachten wij van de traditionele aandelen/bedrijven? Waarschijnlijk wordt er gehoopt en verwacht dat de traditionele markt met 1-2 jaar hersteld is. Herstel is nog altijd geen groei, wat dus inhoud dat we een hele lange weg te gaan hebben alvorens we weer wat kunnen verdienen. Daarnaast lijkt het mij niet van ondernemen getuige, als je 100% gaat voor traditioneel beleggen. Investeren in zaken die zich al lang hebben bewezen hebben in goede en kwade zin zijn voor mij persoonlijk geen uitdaging. Aandelen nu laag kopen om ze vervolgens te verkopen als ze weer op de oorspronkelijke waarde staan. Nee, zo zie ik de wereld van beleggen niet. Beleggen is voor mij een kans om te investeren in de dingen waarin ik geloof, en dat is de toekomst.

De enigste aandelen die het minst pijn hebben gehad van het COVID-19 zijn de TECH – aandelen. Medio maart begonnen dat soort aandelen weer “gewoon” te groeien. Tussen 1997 en 2000 waren de internet bedrijven nog luchtbellen, dat ben ik met iedere analist eens. Logisch, want het internet was een nieuw iets. Men vergeet ook gemakshalve dat het internet in die tijd nog niet zo diep geworteld zat in onze samenleving zoals nu. De meeste mensen hebben niet eens door hoe het internet hun leven beïnvloed. Doordat wij allemaal veel gebruik maken van het www, zijn we op een punt gekomen dat 4G niet meer voldoende is voor de eisen die de gebruiker stelt. We vergen meer en meer van het internet, waardoor we tegen een dataoeverdrachtlimiet aanlopen. Wij als mensen hebben 5G simpelweg nodig om voort te kunnen blijven bestaan, en om te groeien naar een betere wereld. Ik lees veel op het internet dat mensen bang zijn om hun privacy te verliezen. Dit geluid hoor je het meeste in de mainstream media. Mosterd na de maaltijd zeg maar. Ik heb nieuws voor die mensen; Die was je al kwijt op het moment je een Google, of Facebook account hebt aangemaakt. Verwijderen van de accounts heeft geen zin, aangezien er een pixel (ID) van de gebruiker altijd “online” blijft staan. De GPS in al je toestellen en apparaten doet de rest. Je wordt al zolang je een van die twee accounts ooit hebt aangemaakt, gevolgd. Om nog maar te zwijgen over alle andere apps en programma’s. Deze bedrijven hebben de camera en microfoon echt niet nodig in je apparaten. Met GPS kan men real time (en dat gebeurt) volgen wat je aan het doen bent en met wie, en ook waar en wanneer. Facebook heeft zelfs een profieltoets met 500 (geheime) punten die de AI van Facebook gelegenheid geeft om jou (surf) gedrag te analyseren, en te voorspellen. Om over Google nog maar te zwijgen! Wil je privacy? Gooi dan alles wat GPS en verbinding kan maken met het internet weg. Inderdaad, dat doe je niet, want dan sta je maatschappelijk buitenspel, en ben je mogelijk zelfs je baan kwijt. Zelfs een gemiddelde webshop heeft data van de klanten. Naam/adres/telefoonnummer/email adres/creditcard gegevens. Dat noemt men een Business lead. En die gegevens worden veelal verkocht. Mijn Opa zei altijd :”Voor niks gaat de zon op”, en voor alle andere dingen moet je betalen. Of met geld, of je moet een offer brengen, in dit geval je privacy.

Stand portfolio in week 24.

De TECH – aandelen/bedrijven gaan als een speer, en zij staan letterlijk in de toekomst. Daardoor worden er dingen uitgevonden, en kunnen we wellicht onze problemen aan gaan pakken. Enkele TECH – bedrijven werken bijvoorbeeld al samen met farmaceutische bedrijven om zo medicijnen sneller, en beter te kunnen ontwikkelen. Duurzaam eten is ook een uitrol van de TECH – industrie in combinatie met wetenschap. Zo zijn er vele samenwerkingen inmiddels waar veel mensen geen weet van hebben. TECH – bedrijven zijn er inmiddels in iedere laag van onze maatschappij.

In de toekomst kunnen we onze problemen oplossen. In het verleden niet.

Jack

%d bloggers liken dit: