Jack’s Aandelen

Anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met investeren, I’m hooked up!

Anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met investeren in bedrijven door middel van aandelen. In eerste instantie is het allemaal gestart via Bustelberg effectenkantoor, te Breda. Zij hebben mij een fundament aan kennis gegeven om zelf aan de slag te kunnen gaan.

Bij Bustelberg werken ze voor jou. Uiteindelijk ga je met hen een overeenkomst aan, en zij gaan voor jou beleggen. En geloof mij, er is geen betere partij in Nederland dan Bustelberg. Zij verzorgen hun klanten zeer goed. Het team van Bustelberg heeft altijd een zeer goede strategie van beleggen. https://www.bustelberg.nl voor meer informatie. De persoonlijke benadering bij Bustelberg sprak mij ontzettend aan. In het begin van de overeenkomst hing ik dagelijks met ze aan de telefoon. Uiteraard over de aandelen, maar net zo goed hadden we het over het leven.

Ik was inmiddels verslaafd aan de Yahoo finance App, want daar staan al mijn aandelen op. Ook het nieuws op Yahoo is meer dan fantastisch. Anyway, gedurende mijn bijna 3 maanden durende reis (zakenlijk/ontspanning) heb ik mezelf een nieuwe skill aangeleerd, Traden! Het mooie is je hoeft er niet voor te leren. Je moet “gewoon” weten wat er speelt in de wereld en rondom jou aandelen (bedrijven). Daarnaast ben ik geen dag trader, I’m here for the long run!

Tot en met maart 2020 ben ik aandachtig toeschouwer geweest betreffende de 2 portfolio’s die ik had lopen bij Bustelberg. In december 2019 kreeg ik voor het eerst te horen over het COVID19 virus (later pandemie). Vanaf februari zo’n beetje knalde de beurzen onderuit door de opkomende pandemie. En doordat de samenleving stil kwam te liggen, kwamen uiteindelijk de bedrijven ook in de knoop. Wat resulteert in een sterke afwaardering van zowat alle aandelen (bedrijven) die er bestaan. Mijn beide portfolio’s verloren rond de 30% waarde. De waarde van beide portfolio’s voor het COVID19 was 350.000,- Euro. Reken maar uit, dat was best wel even slikken!

Lang, en veel pijn heeft het niet gedaan. Een paar avonden aan een bar in Barcelona gehangen, flink wat bier erin geknald, en maar nadenken. Ineens had ik het! De beurzen en aandelen stonden nu lager dan anderhalf jaar geleden toen mijn eerste aandelen werden aangekocht. Eenmaal thuis aangekomen, toch nog maar eens goed nagedacht over de ingeving die ik had in Barcelona.

Soms moet je een klein visje uitgooien om een grote te vangen. In dit geval betekende dit voor mij dat ik mijn privé portfolio bij Bustelberg zou opheffen. De zakelijke blijft bestaan. En dan zelf via http://www.degiro.nl een nieuw portfolio aanleggen, waardoor ik tevens de aankoop regie zelf in handen kreeg. Uiteindelijk is het ook zo gegaan. Ik heb mijn COVID19 verlies over mijn aandelen gepakt (ongeveer 30.000,- Euro), en ik heb inmiddels 105.000,- Euro via de giro.nl weer geïnvesteerd.

Ondanks dat de economie nog op gang moet komen, begint mijn portfolio inmiddels weer te groeien. Dit portfolio is voor de langere termijn, 2-5 jaar.

In een latere blog ga ik jullie wat meer uitleggen over de aandelen (bedrijven) die in bezit zijn. En geloof mij er zitten spectaculaire bedrijven bij, die gegarandeerd de aankomende jaren een zeer grote rol gaan spelen in onze ontwikkeling als mens, maar ook als samenleving.


Het portfolio was in eerste instantie anders ingericht dan nu. In eerste instantie had ik er nog redelijk wat traditionele aandelen in zitten zoals; banken, oliebedrijven, verzekeraars, en vastgoed.

Voor mij was, en is het nog altijd een nieuwe vorm van kapitaal opbouwen. Dus ik ben vertrokken met de “mindset” zoals je het gemiddeld een beetje aangeleverd krijgt van iedere analist, beurs mogul, of trader. Het spreiden van risico is veelal het eerste advies wat je krijgt. De 1.0 versie van mijn portfolio heb ik maximaal twee weken laten draaien. Ik heb de aandelen aangekocht met de wetenschap te “blijven zitten” voor tenminste 2-5 jaar. Gedurende die twee weken hoorde ik steeds het zinnetje; het spreiden van risico in mijn hoofd. Iedere dag ben ik minimaal 8-10 uur bezig met de beurs . Het enige wat je bezig houd gedurende die tijd is het nieuws omtrent de bedrijven waarvan je aandelen bezit, en het wereldnieuws. Met rond de 20 aandelen is er iedere dag genoeg te lezen, en dat is ook een van de dingen aan de beurs die ik ontzettend tof vind. Je huiswerk is nooit af!

Het spreiden van risico klinkt eigenlijk best negatief, nietwaar? Sterker nog, het klinkt mij eerder als een vorm van onzekerheid, misschien ook wel onwetendheid. Waarom ben ik gaan investeren zoals de meeste het doen? Traditionele aandelen laag kopen, om ze vervolgens bij de gewenste groei weer te verkopen. Nee, dat past helemaal niet bij mij. Op het moment ik het op deze manier naar mezelf uit had gelegd wist ik wat ik moest doen met het portfolio. Het spreekwoordelijke kwartje was gevallen. Persoonlijk houd ik mezelf enorm bezig met de toekomst van deze planeet. Al meer dan 5 jaar ben ik meer dan gemiddeld geïnteresseerd in alles wat de wereld aan gaat. Ik kan me inmiddels een aardig beeld vormen van hoe ik (persoonlijke mening) denk dat de wereld “eruit komt te zien” in vrijwel alle lagen van onze maatschappij, wereldwijd.

Nadat ik de traditionele aandelen van de hand had gedaan ben ik mezelf gaan focussen op waarop ik denk dat maatschappelijk de meeste groei zit de komende 10 jaar. Om economisch en maatschappelijk te kunnen blijven ontwikkelen en groeien hebben we mijn inziens 5G keihard nodig. De ontwikkeling van het nieuw netwerk is in volle gang. Ieder land heeft zo zijn pilots draaien en zo wordt 5G langzaam geïmplementeerd. Uiteindelijk zullen we hopelijk met een jaar of 5 voor het grootste gedeelte wereldwijd voorzien zijn van het nieuwe netwerk. Vanuit het bedrijfsleven is de vraag naar 5G hoog. 5G gaat voor een revolutie zorgen, daar ben ik persoonlijk inmiddels 100% van overtuigd. Ik noem het 2.0 portfolio het “back to the future” portfolio. Want dat is precies wat we gaan doen!

Het 1.0 portfolio.

Alkaline (water), Galapagos (pharmaceutisch bedrijf), Thunderbird Resorts (hotels), en Beyond Meat (duurzaam eten) zijn de enige overgebleven traditionele aandelen. De overige aandelen zijn TECH bedrijven en bedrijven die (mede) verantwoordelijk zijn voor het tot stand komen van het 5G netwerk en dataopslag. Alleen Canopy Growth springt er nog tussenuit. Canopy Growth is een cannabisbedrijf gevestigd in Smiths Falls, Ontario.

NOKIA en Ericsson

Nokia en Ericsson zijn zeer grote spelers in de westerse telecommunicatie, en infrastructuur. Deze twee bedrijven hebben bij de vorige overgang(en) van 2 naar 3G,en van 3 naar 4G een enorme piek in waarde gekend. Nu staan we weer aan de vooravond van een overgang en ik verwacht eigenlijk dat wederom hetzelfde zal gebeuren voor deze twee bedrijven.

Nokia stond medio maart 2000 op 60,- Euro, en Ericsson stond in die tijd op 79,- Euro.

Nokia Corporation is een beursgenoteerde Finse fabrikant die zich tot 2013 voornamelijk toelegde op telecommunicatieapparatuur. Nokia’s slogan was Connecting People. Nadat Microsoft op 3 september 2013 de mobiele tak van het bedrijf overgenomen had, ging het in sterk afgeslankte vorm verder op het gebied van netwerkinfrastructuur, navigatiediensten en de ontwikkeling van nieuwe technologieën. In 2016 nam Nokia het Franse bedrijf Alcatel – Lucent over, dit realiseerde een verdubbeling van de omvang. Het hoofdkantoor is gevestigd te Espoo.

Ericsson (Telefonaktiebolaget LM Ericsson) is een multinational networking en telecommunicatie bedrijf met hoofdzetel in Stockholm. Het bedrijf biedt services, software en infrastructuur in de informatie- en communicatietechnologie voor telecommunicatie-exploitanten, traditionele telecommunicatie en internet protocol (IP) netwerkapparatuur, mobiele en vaste breedband, operaties en business ondersteunende diensten, kabel-tv, IPTV, video-systemen, en een uitgebreid diensten operatie. Ericsson had 35% marktaandeel in de 2G / 3G / 4G infrastructuurmarkt mobiele netwerk in 2012.

Nokia 8.3 5G.
Ongeëvenaarde snelheden met 5G
Gedaan met onnodige vertragingen. Speel Stadia-games zonder afleiding, stream films en deel content via 5G. Bovendien is het Qualcomm® Snapdragon ™ 765G-modulaire platform geoptimaliseerd voor 5G, waardoor je klaar bent voor de toekomst.


Traditioneel beleggen

De laatste tijd heb ik veel contact gehad met beleggers/investeerders/fondsen. Vandaar dat ik heel even afstap van het uitleggen van mijn portfolio. Het valt mij enorm op dat het merendeel van de bovengenoemde, ondanks de pandemie (COVID-19) toch weer terug vallen in een oud patroon. Het is door psychologen feitelijk bevestigd, dat mensen slecht of niet tegen verandering kunnen.

Van de mensen die ik heb gesproken op het gebied van de instrumenten op de beurzen, het merendeel ervan investeert wederom (of nog steeds) in aandelen zoals banken, verzekeraars, ontroerend goed, etc. Uiteraard is dat ook van groot belang, immers zijn de traditionele aandelen/bedrijven de hoekstenen van ons economisch bestaan. Echter is het ook van belang om te investeren in de toekomst. Stilstaan (traditioneel) is achteruitgang. Voor het COVID-19 moesten de beurzen iedere dag/week records draaien (evenals de bedrijven op diezelfde beurzen) om iedereen “gelukkig” te houden. Oftewel; de economie zoals we die kennen is tot het maximum en verder uitgemolken. Voor de pandemie kon je al voelen dat de piek is bereikt in de mogelijkheden die we nu voor handen hebben in onze maatschappij. Daarnaast heeft het COVID laten zien (en nog), dat wij als mensen nog altijd ontzettend kwetsbaar zijn. Inmiddels zijn we maanden verder op zoek naar een medicijn tegen het COVID-19, en nog altijd is er geen goed nieuws. Is dit wellicht een teken aan de wand, dat onze huidige technieken niet voldoende zijn om in de toekomst nieuwe virussen, en ziektes te bestrijden zoals nu het COVID? De experts verwachten dat het tenminste nog een jaar kan gaan kosten om een antwoord te vinden op het virus. Iedere dag komen er wereldwijd nog altijd nieuwe besmettingen bij, en ook het dodenaantal blijft stijgen.

Het is eigenlijk ook niet gek dat we te maken krijgen met nieuwe, onbekende ziektes en virussen. We leven tenslotte in een tijdperk waarin we binnen 24 uur van de ene kant van de wereld naar de andere kan van de wereld kunnen reizen. 26/07/2019 was een van de drukste, zo niet de drukste dag qua vliegbewegingen ooit. 230.409 vliegtuigen op een dag! Als je met een griepje het vliegtuig in stapt, dan is de kans zeer aanwezig dat je gedurende de vlucht meerdere mensen aan steekt. Na het landen gaan de mensen uit dat zelfde vliegtuig ieder zijn/haar weg, vanaf het vliegveld waar je land. Ga voor jezelf eens na hoeveel mensen je gemiddeld tegen komt onderweg van en naar een vakantie bestemming met het vliegtuig. Het aantal is simpelweg niet te tellen, maar je kan ze wel allemaal aangestoken hebben met je griepje. Natuurlijk gebeurt het niet bewust, maar daar zit dan ook gelijk het gevaar. In het verleden hebben we soort gelijke virussen e.d. gehad, en we mogen blij zijn dat we als mensheid al niet eerder ons zelf hebben vernietigd. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de vervuiling die een vliegtuig met zich meebrengt. 230.409 vliegtuigen keer een x aantal liters kerosine is eigenlijk gewoonweg niet te verantwoorden, of toch wel? Eigenlijk is het wel uit te leggen, maar verantwoorden kunnen we het niet. De mens wil altijd meer, ongeacht de gevolgen. Wanneer gaan we eens leren van de gevolgen? En wanneer gaan we eens denken in oplossingen i.p.v. problemen. Het COVID-19 is “maar” 1 van de honderden problemen die we wereldwijd kennen. Het wordt de hoogste tijd dat we onze verantwoordelijkheid pakken, anders hebben de generaties na ons simpelweg geen planeet meer.

We leven al weer zo lang op de manier we nu leven. Alles wat we kennen in onze maatschappij is keer op keer opnieuw uitgevonden (“verbeterd”) en weer gebruikt. Generaties lang hebben we eigenlijk nergens naar gekeken, en maar geleefd. De laatste 10-20 jaar beginnen we ons meer en meer bewust te worden, dat de wereld aan onze hebzucht ten onder dreigt te gaan. En nog altijd sluit het merendeel van de wereld zijn/haar ogen voor de feiten. Zo was en is het met het COVID-19 ook. Zolang we er zelf geen last van hebben/hadden is het geen probleem, toch? Weglopen van de feiten die er liggen kan simpelweg niet meer.

Ik ben het met de analisten en beleggers eens, dat traditioneel beleggen nog altijd key is. Echter de traditionele aandelen/bedrijven, die de hoekstenen van onze economische maatschappij vormen, worden langzaam maar zeker vervangen door new business. Sterker nog, de new business zoals webshops e.d. worden alweer opgegeten door de reusachtige TECH – bedrijven zoals Amazon. Ook traditionele banen en bedrijven worden opgeslokt door die zelfde TECH – bedrijven. Langzaam ontwaakt er een revolutie die weinige zien aankomen. De “knappe koppen” die onze wereld geleid hebben maken zichtbaar plaats voor de nieuwe generatie. Sommige analisten en beleggers denken dat de TECH – bedrijven en 5G een nieuwe .com – bubble zijn (1997 tot voorjaar 2000). Persoonlijk zie ik de traditionele aandelen als een potentiële bubble. Kijk maar naar 2008 bijvoorbeeld. Al jaren drukken landen geld bij om de gaten die er in onze traditionele economie zijn op te vullen. De traditionele aandelen/bedrijven/beleggers/analisten pushen al sinds mensenheugenis een bubble, die iedere keer een andere vorm aanneemt. Om maar een voorbeeld te noemen; Hoe vaak hebben wij, de belasting betaler, de banken van de ondergang gered? Een bank die gered moet worden door zijn/haar klanten? Ongekend!

Stel het COVID-19 bestaat morgen niet meer, wat dan? Wat verwachten wij van de traditionele aandelen/bedrijven? Waarschijnlijk wordt er gehoopt en verwacht dat de traditionele markt met 1-2 jaar hersteld is. Herstel is nog altijd geen groei, wat dus inhoud dat we een hele lange weg te gaan hebben alvorens we weer wat kunnen verdienen. Daarnaast lijkt het mij niet van ondernemen getuige, als je 100% gaat voor traditioneel beleggen. Investeren in zaken die zich al lang hebben bewezen hebben in goede en kwade zin zijn voor mij persoonlijk geen uitdaging. Aandelen nu laag kopen om ze vervolgens te verkopen als ze weer op de oorspronkelijke waarde staan. Nee, zo zie ik de wereld van beleggen niet. Beleggen is voor mij een kans om te investeren in de dingen waarin ik geloof, en dat is de toekomst.

De enigste aandelen die het minst pijn hebben gehad van het COVID-19 zijn de TECH – aandelen. Medio maart begonnen dat soort aandelen weer “gewoon” te groeien. Tussen 1997 en 2000 waren de internet bedrijven nog luchtbellen, dat ben ik met iedere analist eens. Logisch, want het internet was een nieuw iets. Men vergeet ook gemakshalve dat het internet in die tijd nog niet zo diep geworteld zat in onze samenleving zoals nu. De meeste mensen hebben niet eens door hoe het internet hun leven beïnvloed. Doordat wij allemaal veel gebruik maken van het www, zijn we op een punt gekomen dat 4G niet meer voldoende is voor de eisen die de gebruiker stelt. We vergen meer en meer van het internet, waardoor we tegen een dataoeverdrachtlimiet aanlopen. Wij als mensen hebben 5G simpelweg nodig om voort te kunnen blijven bestaan, en om te groeien naar een betere wereld. Ik lees veel op het internet dat mensen bang zijn om hun privacy te verliezen. Dit geluid hoor je het meeste in de mainstream media. Mosterd na de maaltijd zeg maar. Ik heb nieuws voor die mensen; Die was je al kwijt op het moment je een Google, of Facebook account hebt aangemaakt. Verwijderen van de accounts heeft geen zin, aangezien er een pixel (ID) van de gebruiker altijd “online” blijft staan. De GPS in al je toestellen en apparaten doet de rest. Je wordt al zolang je een van die twee accounts ooit hebt aangemaakt, gevolgd. Om nog maar te zwijgen over alle andere apps en programma’s. Deze bedrijven hebben de camera en microfoon echt niet nodig in je apparaten. Met GPS kan men real time (en dat gebeurt) volgen wat je aan het doen bent en met wie, en ook waar en wanneer. Facebook heeft zelfs een profieltoets met 500 (geheime) punten die de AI van Facebook gelegenheid geeft om jou (surf) gedrag te analyseren, en te voorspellen. Om over Google nog maar te zwijgen! Wil je privacy? Gooi dan alles wat GPS en verbinding kan maken met het internet weg. Inderdaad, dat doe je niet, want dan sta je maatschappelijk buitenspel, en ben je mogelijk zelfs je baan kwijt. Zelfs een gemiddelde webshop heeft data van de klanten. Naam/adres/telefoonnummer/email adres/creditcard gegevens. Dat noemt men een Business lead. En die gegevens worden veelal verkocht. Mijn Opa zei altijd :”Voor niks gaat de zon op”, en voor alle andere dingen moet je betalen. Of met geld, of je moet een offer brengen, in dit geval je privacy.

Stand portfolio in week 24.

De TECH – aandelen/bedrijven gaan als een speer, en zij staan letterlijk in de toekomst. Daardoor worden er dingen uitgevonden, en kunnen we wellicht onze problemen aan gaan pakken. Enkele TECH – bedrijven werken bijvoorbeeld al samen met farmaceutische bedrijven om zo medicijnen sneller, en beter te kunnen ontwikkelen. Duurzaam eten is ook een uitrol van de TECH – industrie in combinatie met wetenschap. Zo zijn er vele samenwerkingen inmiddels waar veel mensen geen weet van hebben. TECH – bedrijven zijn er inmiddels in iedere laag van onze maatschappij.

In de toekomst kunnen we onze problemen oplossen. In het verleden niet.


Staat de Amerikaanse huizenmarkt op instorten?

In de laatste blog heb ik het over traditioneel beleggen gehad, en daardoor zijn mijn gedachtes uitgekomen bij de Amerikaanse huizenmarkt. De afgelopen maanden zijn er ontzettend veel mensen hun baan verloren, en tevens hun maandelijkse inkomen. In totaal zitten 20,5 miljoen Amerikanen zonder baan, maar liefst 15,2 miljoen meer dan in februari. Dat is 14,7 procent van de beroepsbevolking. Veel bedrijven sloten noodgedwongen hun deuren door het corona virus en zo raakten mensen per direct hun baan kwijt.

De Wall Street Journal voorpagina van 16 September 2008.

Vooral aan het einde van maart kreeg de economie rake klappen, en steeg de werkeloosheid naar een niveau dat voor het laatst gezien was tijdens de Grote Depressie in de jaren 30 van de vorige eeuw. Het aantal werklozen is vijf keer hoger dan ten tijde van de Kredietcrisis (2007-2011). De Kredietcrisis staat menigeen nog in het geheugen gegrift.

Op het gebied van het redden van gezinnen en de huizenmarkt wordt er vanuit de steden en staten verschillend gereageerd. Vrijwel iedere staat, of stad heeft vanaf maart een ander plan van aanpak gehanteerd. Sommige plannen van aanpak komen te vervallen rond 20 juni 2020. Doordat er zoveel verschillende tijdelijke oplossingen zijn, terwijl de problemen door het hele land vrijwel hetzelfde zijn, dreigen er mensen in de tussentijd na 20 juni hun huis kwijt te raken.

Bijna een derde van de Amerikanen kon de woninghuur in mei niet op tijd betalen. Veel Amerikanen leven van paycheck naar paycheck. Vrijwel alle staten en steden van Amerika hebben (tijdelijk) de huurders evenals huiseigenaren (hypotheek) uit de wind gehouden. San Francisco en andere steden zijn in de bres gesprongen voor beide partijen door middel van het uitstellen en bevriezen van huisuitzettingen. Ook de rekeningen van infrastructurele voorzieningen zoals de nutsbedrijven zijn tijdelijk bevroren, zodat mensen gebruik kunnen blijven maken van de basisbehoeftes.

California, New York, en steden inclusief Los Angeles, Miami, Orlando, Seattle, en Philadelphia zijn in actie gekomen met gelijknamige reddingsacties om de bevolking financieel te ontzien zodat men voorlopig niet dakloos dreigt te raken. 90 steden en staten kriskras door Amerika zijn gestopt met het afsluiten van de watervoorziening bij diegene die de rekening niet meer kunnen betalen. Detroit is nog een stap verder gegaan door de watervoorzieningen van mensen die al waren afgesloten weer te herstellen. In de meeste delen van het land hebben verhuurders een verbod gekregen om huurders gedurende de gezondheidscrisis uit huis te zetten, en dienen zij tevensde huurders 60 dagen de kans te geven om achterstallige rekeningen te betalen.

Kredietnemers met door de staat gesteunde hypotheken die rechtstreeks of onrechtstreeks financiële moeilijkheden ondervinden van de pandemie kunnen uitstel van betaling aanvragen. Kredietnemers kunnen hypotheekbetalingen 180 dagen uitstellen zonder kosten of boetes. En ze kunnen verzoeken om die verdraagzaamheid met nog eens 180 dagen te verlengen. Dit is echter geen vergeving van leningen. De gemiste hypotheekbetalingen moeten aan het einde van de leen periode volledig betaald zijn. Landelijk wordt de stimulus check uitgekeerd. Elke week tot en met september gaan er 5 miljoen van dit soort checks de deur uit om de miljoenen werklozen Amerikanen van inkomen te voorzien.

De stimulus check die wekelijks naar Amerikaanse huishoudens wordt gestuurd tot en met september.

Er zijn verschillende voorstellen voor een tweede hulppakket voor Amerikanen ingediend, maar slechts één daarvan heeft het wetgevingsproces doorlopen. De Omnibus Emergency Solutions (HEROES) -wet voor gezondheid en economisch herstel omvat nog eens $ 3.000 miljard aan economische hulp voor werknemers die lijden als gevolg van de gevolgen van de pandemie van het coronavirus.

Nancy Pelosi, voorzitster van het Huis van Afgevaardigden.

Het is een wetsvoorstel van 1.815 pagina’s met verreikende eisen, maar ondanks dat het de stemming in het Huis van Afgevaardigden heeft gehaald, zal het naar verwachting massale tegenstand krijgen wanneer het de door de Republikeinen gedomineerde Senaat bereikt. Republikeinse senatoren hebben het wetsvoorstel omschreven als ‘dood bij aankomst’ in de Eerste Kamer, terwijl meerderheidsleider Mitch McConnell het pakket heeft afgewezen als ‘weer een grote waslijst met prioriteiten voor huisdieren’.

Nancy Pelosi, voorzitster van het Huis van Afgevaardigden sinds 2019 (net als ze dat ook al eerder was van 2007 tot 2011. Ze is de eerste vrouw die die functie bekleedt) geeft in een reactie aan na aanleiding van de uitspraken, open te staan voor onderhandelingen. Echter weet zij ook dat het wetsvoorstel een “long shot” is.

De Federal Reserve.

De Federal Reserve (Vergelijkbaar met de Europese Centrale Bank) heeft aangekondigd de komende 5 maanden “zich niet in te houden met het stimuleren” van de economie in welke vorm dan ook. Gedurende de de aankomende jaren van herstel zal de FED daar waar nodig bijspringen. Tevens heeft de Federal Reserve aangegeven de bankiers te steunen mocht het nodig zijn. De FED (Ferderal Reserve) heeft ontzettende diepe zakken, en in het uiterste geval gooit men de geldprinter weer aan. Maar is dit voldoende om een huizenmarkt crash te voorkomen?

Er is namelijk weinig aandacht besteed aan een zeer eigenaardig aspect van de acties van de Fed. Namelijk het relatieve gebrek aan interventie in de private – label hypotheek gedekte obligaties die zonder (impliciete of expliciete) Amerikaanse overheidsgaranties komen. Na veel omzwervingen door lobbygroepen van commercieel onroerend goed, heeft de Fed alleen ingestemd met de aankoop van de best beoordeelde obligaties die vóór de crisis zijn uitgegeven. Particuliere door particuliere hypotheken gedekte effecten zijn buiten de aankoopprogramma’s van de Fed gehouden om liquiditeit op de kapitaalmarkten te injecteren.

Federal Reserve voorzitter Jerome Powell, en President Donald Trump.

Bovendien is er, in tegenstelling tot na de huizencrash in 2008, geen directe hulp aangekondigd in de vorm van de aankoop van obligaties die zijn uitgegeven door hypotheekverstrekkers en dienstverleners in contanten. De Fed heeft het absolute minimum gedaan met betrekking tot de vastgoed sector. Ondanks duidelijke signalen van een ernstige terugval in onroerend goed, die zowel huiseigenaren als kleine en middelgrote bedrijven kunnen verwoesten. Niet alleen de Fed, maar ook de regering – Trump lijkt niet bereid te zijn met directe en voldoende stabiliserende kracht op te treden om de (mogelijk) aanstaande storm een ​​halt toe te roepen.

De verklaring ligt waarschijnlijk bij de politieke ontwikkelingen in de nasleep van de Recessie van 2007 – 2009, die voor het eerst uitbrak op de vastgoedmarkt. Bankiers werden gered, maar huiseigenaren werden aan hun lot overgelaten en gingen ten onder. De redding van bankiers werd gevolgd door meer dan een decennium van “anemic growth” , waardoor politieke omstandigheden ontstonden die de beoordelingsvrijheid van de autoriteiten met betrekking tot vastgoed nu sterk beperken.

De volksvertegenwoordiging in de Verenigde Staten, bestaande uit Senaat en Huis van Afgevaardigden, die tezamen de wetten en de begroting vaststellen.

De Democraten evenals Republikeinen weten maar al te goed, dat diegene die op de “bailout” button van de vastgoed sector drukt, zal worden belast met de uitvoering van een zeer impopulair beleid. Dit zal op zijn beurt de gelegenheid bieden aan de andere kant van het gangpad in het Congres om te fulmineren en zich voor te doen doen als de verontwaardigde tribune van het volk.

De waiting games zijn op politiek niveau begonnen.

%d bloggers liken dit: